2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

söndag 17 augusti 2014

OM ATT BYTA FÖNSTER OCH NÅGRA DÖRRAR

För bara knappt två veckor sedan om en måndag kom det in ett askmoln över Dalarna och smutsade ner bland annat bilar, fönster och dörrar (notera dock att vi kom undan oerhört lindrigt i jämförelse med alla som drabbats hårt av den fruktansvärda skogsbranden) vilket fick folk att köa till biltvättar på tisdagen. I Stråtenbo tvättade vi också bilarna men framför allt började vi byta ut fönster och dörrar.

Först och främst kan det vara på sin plats att informera om att dörr- och fönsterbytena inte var en direkt effekt av askmolnets ankomst, det var så att säga planerat en bit i förväg. Det var ju inte så att vi bara åkte och bytte in våra bilar och kom hem med sprojlans nya diton. Hur lägger man då upp ett dylikt jobb om att byta 14 fönster, 3 altandörrar, 2 entrédörrar samt en altandörr mot ett fönster? Popskolan har ett sjustegsprogram:

1. Anlita nån som har koll på hur man gör. Jag gör som jag alltid gör: Anlitar Bengt Sr.

2. Se till att du har semester. Eller att det är helg. Det tar tid sånt här.

3. Låna en säckkärra hos grannen. Vet ni hur mycket ett jävla fönster väger? För att inte tala om altandörrar. Sjuka mängder kilon.

4. Låt experten i sammanhanget spela förstafiolen och häng följsamt med i skeendena. Nicka instämmande när han ondgör sig över de "klåpare" och "amatörer" som varit framme och installerat fönster och dörrar som vore de lindrigt berusade. Snett och vint och inte minst helt felaktigt. Övergå efter ett par vinda fönster till att instämma verbalt med förslagsvis "Ja, man ser ju hur snett det är. Så här får man ju inte göra. Jaja, vi får göra det bästa av det. Jaja, det blir bra." Typ. Nu blir det ju bra.

5. Bli foderchef. Över dörr- och fönsterfoder alltså. Inte nån slags temporär boss över djur som i fodervärd. Bänd, slå ur spik, spika ihop igen, såga vid behov, passa in, spika fast och bli nöjd med dig själv. Förbanna sedan dig själv när du gör fönster nummer tio och tycker att du är foderchef deluxe och blir lite övermodig så hela rasket får bändas loss igen och göras om. Sen gör man inte om det misstaget.

6. Om man har möjlighet bör man undvika säckkärr-chaufför-jobbet. I vissa delar av landet lär det ha gott renommé, men icke där jag bor. Ponera en brottartung altandörr som placeras på nämnda fordon och där balansen upprätthålls medelst panna mot glas. Är terrängen något ondulerad bör man ha en co-driver, annars kan det gå helt åt helvete. Inte för att vi är såna amatörer, men finns det amatörer och klåpare inom andra arbetsmoment i fönsterbytarbranschen figurerar det säkert en hel del motsvarande när det kommer till att köra säckkärra lastad med altandörr.

7. Inse vad du är bra på inom just det gebit som omfattar olika arbetsmoment inom dörr- och fönsterbytande. Fokusera på de momenten. Släpp resterande till övriga inblandade.

Mycket svårare än så är det inte. En grej som man bör tänka på är dock att planera en smula i förväg så att de nya prylarna hinner anlända innan projektet startar. Det underlättar så att säga en hel del. Och hörrni, nu ser vi mycket bättre ut alla vi som bor här.

Inga kommentarer: