2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

tisdag 3 februari 2015

GUBBFIKA

Först provade jag att googla gubbfika. Trist historia. Men av träffarna att döma är det på Instagram gubbfikat händer. Så jag kollade upp det en smula. Folk har ju ingen koll över huvud taget. Några avskräckande exempel:

* Snus. När blev snus fika? Idiotiskt.

* Limpa på sommarn. Är folk dumma i huvudet? En limpmacka med ost kan man bara äta på vintern och det är barnens bästa, inte gubbarnas. Nu börjar jag bli lite upprörd.

* Korv. Vad är det för gastronomiska analfabeter i rörelse? Korv är precis allt utom fika. Korv är livet, men inte fika. Det var väl fan anamma.

* Bridgeblandning. Gubbigt ja, fika nej. Godis är vad det är. Gubbgodis.

* Proteinpulver med bär. Samma snubbe har tagit kort på sin pappa när han fikar och kallat det gubbfika. Det är ju inte så det går till när man gubbfikar. It's all about the ingredients!

Gör det bättre själv då gubbjävel, tänker ni. Ja, det kanske jag kan. Pass på.

Det finns egentligen bara tre olika sötsaker som är värda namnet att gubbfika på och som smakar gott i munnen. De tre äro följande:

3. Chokladboll. Stor som en fotboll och ytsötad med ett halvt paket pärlsocker.

2. Dammsugare. OBS, ej sån som städar utan sån som är choklad i ändarna och grönt marsipantäcke i mitten. Den får i och för sig gärna vara stor som en medelstor Electrolux. En gubbe fikar gärna länge och då ska godbiten inte försvinna i en tugga.

1. The okrönta king of gubbfika: Anthon Bergs marsipanbröd. Om ni nu orkar titta in på länken till marsipanbröden så är det originalet som gäller. Det där som Anthon vevade ihop originalreceptet till redan på 1800-talet. Ingen av de där moderna varianterna.

Vill man - av fullständigt okänd anledning - ändå inte smaka någon av världshistoriens topp-tre enligt ovan kan man inta autentisk gubbfika genom att beställa in en torr och rävsmakande mandelkubb. Observera att fikatyget måste doppas djupt och länge i kaffe eller te för att över huvud taget vara fikabar. Perfekt tillvägagångssätt för att lajva historieätarna.

Nu är mitt jobb gjort här och om ni nu fortsätter att äta undermåligt fikabröd får ni faktiskt skylla på er själva. Å andra sidan kanske ni gillar någon annan slags fika än just gubbfika, men fan ta er om ni langar upp en dosa snus, korv, limpa, godis eller proteinpulver till eftermiddagskaffet. Fan ta er alltså.

Inga kommentarer: