2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

söndag 4 januari 2015

ETT ROP PÅ HJÄLP

Låt mig vara den förste att erkänna att jag behöver en smula hjälp. I tider av storhelger är det lätt att en börjar tänka. Ska det verkligen vara så här?

En vecka eller så innan jul. Folk i allmänhet börjar finna det lämpligt att börja önska varandra god jul. Som man gör. På något vis kan jag tycka att det är vettigt. Problemet är förstås att avgöra huruvida man kommer att träffa vederbörande igen innan julen går av stapeln. Om svaret på den frågan är ja, det kommer jag göra, så är det givetvis helt meningslöst att önska god jul. Det torde exempelvis vara få äkta hälfter som varje morgon en vecka innan julafton önskar sin andra hälft en god jul. I övrigt måste man helt enkelt hålla reda på vilka man har önskat en fröjdefull jul, annars är det lätt att framstå som en fårskalle av galaxliknande mått. Ett jävla problem helt enkelt. Ett jävla problem som kommer förfölja oss inte bara under julen utan i mellandagar, efter nyår och - beroende på omgivning - kanske ända fram till påska.

När så julen kommer är det en lättnad att få önska sina allra närmaste och käraste en god jul. Nu kan man utan att behöva tänka på predikamenterna i ovanstående stycke kasta god jul omkring sig som om det vore en artighetsfras utan morgondag. Sen kommer juldagen och ställer till det. Ska det fortfarande god julas då eller är det nu det förhatliga god fortsättning kommer och fuckar upp hela ens vakna tillvaro? När slutar god jul och när börjar god fortsättning? Och framför allt: VARFÖR SKA DET ÖNSKAS GOD FORTSÄTTNING? Jag skriver det där med stora bokstäver så alla som eventuellt läser detta förstår att det är god fortsättning som är själva knäckfrågan. Ponera att någon nu haft en riktigt urusel jul (i själva verket är det dessvärre många som har det) och det kommer någon klämkäck jävel och önskar god fortsättning på eländet. Det är ju klart sämre än om samme klämkäcke gamäng ställer spörsmålet till någon som faktiskt haft en bra jul. Fast vad har den senare för nytta av att få denna ihåliga artighetsfras kastad efter sig från den senare delen av julen till det börjar närma sig nyår? Ingen nytta alls ty denna fras är onödig. Och vad värre är, det blir värre.

När kalendern börjar visa ett par dagar innan nyår får god fortsättning  konkurrens på marknaden. Nu börjar folk inte bara önska god fortsättning utan slänger sig med både gott slut och gott nytt år. Tack och lov verkar de flesta ha slutat god jula sig. Hur ska man bete sig här då? Inte den blekaste. Kan man inte göra som på resten av året och bara önska en trevlig helg? Det är ju inte ens riktig helg de flesta år, alla de här bitarna infaller mitt i veckan för det mesta. Jul och nyår är god och gott, påsken är glad (och hur fan går det till?!) liksom midsommar. Och nu när vi ändå är inne på påsk och midsommar, inte är det väl någon vettig människa som börjar önska god fortsättning på påsken eller midsommarn när man kommer tillbaka till jobbet efter respektive helg? Eller?

Men tillbaka till den här förvirrande perioden mellan jul och nyår (samt därefter om man nu ska krångla till det ytterligare en smula). God jul följt av god fortsättning (men när är brytpunkten? Juldagen, Annandagen eller den 27:e? Eller annat valfritt datum?) följt av (jag gissar lite här) gott slut och tämligen omgående därefter gott nytt år. Jag är inne på mitt 43:e år och har alltså fortfarande inte listat ut detta. Kanske säger det mer om mig än om hälsningsfraserna ifråga. Anyways. Vad händer efter gott nytt år?

JO, DÅ BÖRJAR FOLK OM MED ATT SÄGA GOD FORTSÄTTNING!!!! Om jag så lever i 43 år till kommer det här förbli en gåta. Men god fortsättning för all del. Jag behöver hjälp.

Inga kommentarer: