2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

söndag 20 maj 2012


JAG HAR EN BEEF MED SJ - DAG 435

Den som någon gång har åkt tåg med SJ, eller Satans Järnvägar som avdelningen för tokroliga uttryck skulle ha sagt, vet att vara orolig när man sätter foten på trappsteget upp till vagn 5 med förvald destination. Räkna kallt med att minst ett av dessa nerköp är uppfyllt när du ska ut och åka tåg med äss jii:

* Du blir försenad. Jag har genom omfattande empirisk forskning kommit fram till att detta är regel och ankomst enligt tidtabell utgör ett sällaninträffande undantag. Lägg till detta att ju längre du ämnar åka, desto större försening kan du knacka in i kalkylatorn. Tåg till Skåne = Train in Vain.

* Du betalar för mycket. Ett flygbolag från Irland får mycket skit för deras prissättning. Jag utgår från att horden som framför den kritiken aldrig försökt boka tågbiljett på sj.se. För att få billigaste pris ska du veta 90 dagar innan när du ska åka. Vill du ha en ombokningsbar plåt får du lägga till en slant. Ska du ha en som är återbetalningsbar får du betala en summa motsvarande en flygbiljett på samma sträcka. Om du inte vet att du ska åka tåg tre månader i förväg får du stå ut med att biljetten kostar mellan 2-7 gånger mer än om du visste i december att du skulle på konsert i Stockholm i mars. Skulle du mot förmodan vara tidigt ute och boka på morgonen 90 dagar innan din beräknade avresedag så kan du ta fram kalkylatorn igen och räkna med att det på något obegripligt vis är slut på de billiga platserna.

* Du hamnar bredvid en alkoholiserad gruvarbetare som är på väg hem på helgledighet till Dala-Järna. Han pratar företrädesvis högljutt i mobiltelefon med en kompis från Malung. Däremellan knallar han i skytteltrafik bistron tur och retur för att fylla på ölintaget.

* Åker du på sommaren har luftkonditioneringen pajat i din del av det fullsatta tåget. I den luftkonditionerade bistron huserar ett dussintal 18-åringar som precis inlett sin resa mot en veckas party i Bulgarien.

* Åker du på vintern stannar tåget någonstans i Småland pga att det är allergiskt mot den svenska vintern. Naturligtvis stannar det på ett ställe som inte tillåter evakuering. Alternativt blir det elfel på samma ställe och stoppet varar gärna sisådär 3-5 timmar. I utbyte mot 25 riksdaler kan du få en kall Gorby's om du vill ha nåt att äta.

Nu kan man ju inte lasta SJ för killen från Dala-Järna, grabbarna på väg til Bulgarien och att tåget inte tagit sin allergimedicin som det ska. Jag köper det. Men när de jävlarna säljer en biljett till mig för 923 spänn på en tisdagkväll och på den efterföljande torsdagen skickar info om de billiga sommarresorna som innebär att samma sträcka kostar 370 spänn om man bokar på fredagen, ja då blir jag smått lack. Bara så du vet SJ; beefen lever!

Inga kommentarer: