2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

måndag 28 maj 2012


 DU TROR ATT DU VET VAD DU ÄTER - FEM STÖRTLÖJLIGA MATRÄTTSNAMN

Det är mycket snack om att man inte vet vad det är i maten som vi, till synes helt okritiskt, stoppar i oss. Inte så konstigt säger jag med tanke på vilka förljugna och orättmätiga förskönande omskrivningar de häringa såsblandarna svänger sig med. Pass på:

1. Örtsvängd färskost.
Vad: Come again? Jo, de hade det på ett lokalt finare utfodringsställe häromdan. Googlar man den här grejen så är det bara nämnda restaurang som dyker upp.
Hur: Åk ut en runda med en färskost i sällskap och sväng så mycket du orkar samtidigt som du slentriankastar lite örter omkring dig. Färdigt.
Men: Egentligen är det bara en ostbit med med lite inbyggda örter.

2. Smörslungad potatis.
Vad: Om man söker på den här rätten på hittarecept.se så får man 114 träffar.
Hur: Om man bara äger en smörslunga så uppenbarar sig oändliga kombinationsmöjligheter.
Men: Om man inte har någon smör-app till slungan får man nöja sig med slungade päror.

3. Torskpaket.
Vad: Ja, vad i helsefyr är det här? En torsk inslagen i ett paket. Obviously. Men det ger lite för många associationer för att det ska kännas bekvämt egentligen.
Hur: Det här är hur enkelt som helst. För det mesta ligger torsken redan i paketet när man tar hem den. Skjuts in i ugnen säger jag.
Men: Det är lätt att torska om fisken är färsk. Då får man fixa paketet själv.

4. Lättrimmad sej.
Vad: Det säger sej själv. Så att seja. Otroligt lättrimmat, precis som namnet antyder. Rimmas med fördel på hej, nej, mej, dej, grej, Farbror Frej osv.
Hur: Välj valfritt rim och salta efter behag.
Men: Lätt att förväxla med trimmad sej som ska skjuts in i ugnen 225 grader i en kvart.

5. Potatistimbal.
Vad: Enligt det allerstädes pålitliga Wikipedia: Timbal är en färs som tillsammans med passande grönsaker har tillagats i en skål. Vad blir då potatistimbal? En färs på potatis med opassande köttbitar? Nej: Strimlad potatis i timbalform (?) med grädde och god getost typ Chevré.
Hur: Ja, hur gör man om man inte har typ en god getost hemma? Går det bra med en mindre god? Kanske på en vardag, vad vet jag.
Men: Använder man fårost istället för getost arbetar man på egen risk. Örtsvängd färskost lär vara dödlig i sammanhanget. Ha en Drink i handen i beredskap för säkerhets skull.

That's all folks. Löjligare än så här blir det inte just nu.

Inga kommentarer: