2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

tisdag 18 februari 2014

TÄNK OM NÅGRA ANDRA HITTEPÅSPORTER HADE UPPFUNNITS FÖRR I TIDEN

Ja, tänk om några andra vintersporter som mest är hittepå hade sett dagens ljus för en 50-60 år sen sisådär. Då hade vi haft några lustiger grenar med i OS (samma sportgrej, men med lustifika namn) såsom, ja typ såna som listas nedan:

* Halvpipa (halfpipe). Ej att förväxla med haschpipa eller småfågel med halvdantendenser. Sjukt svårt att åka snowboard i en haschpipa. Avrådes vänligen men bestämt även för exceptionellt småväxta personer.

* Laggkross (skicross). Bör ej blandas ihop med rallycross. Köra bil är ingen OS-gren.

* Längdskidåkning med byte av skidor mitt i loppet trots att ingen egentligen fattar varför (skiathlon). Tur att den grenen inte uppfanns på 50-talet för då hade ingen hittat resultatet i sportsidornas resultatbörs. "Vafan var det den hette den däringa nya grenen nu då Gunnel?".

* Kortbana (shorttrack). Helt fecking obegripligt namn. Hur ska man kunna lista ut att de åker långfärdsskridskor i en hockeyrink iklädda trikåer och hjälmar med badmössor? Finns ingenting i namnet som ens antyder något liknande. Byt namn eller stryk sporten från världskartan omedelbums.

* Fristil (freestyle). Rackarns röta att den inte blev känd förrän mot slutet av 80-talet. På 60-talet hade de ju trott att det var frågan om rullband (freestylens föregångare, förvisso ej lika mobil men ändock med skapligt ljud). Halvpipan ingår för övrigt i samlingsnamnet fristil liksom en del andra mysko skidgrenar.

Nu har vi i och för sig ett antal grenar som är hittepå trots att de varit med sen 1924 (det är jättelänge sen) och högst sannolikt skulle ha mått bättre av att ha uppfunnits idag rent namnmässigt (eller inte alls rent sportmässigt). 

Bob är ett lysande exempel. En bob är en Stiga Snowracer (observera att detta inte är produktplacering då Stiga kategoriskt avböjer mina sponsringsförfrågningar trots den uppenbara win-win-situationen som skulle uppstå) och inte någon OS-gren. Bob är ett namn (passar till exempel ypperligt för reaggemusiker och längdhoppare). Bob är ett konstigt namn på en kälke. Det borde ha hetat kälkåkning.

Nordisk kombination är ett annat stjärnklart exempel. 1924 kanske alla fattade vad som menas, men det är högst otroligt. Vad är det för kombination vi pratar om här egentligen? Svensk-norska unionen? Den upplöstes ju 1905 så den kan det inte vara. Då måste det alltså vara backhoppning + längdåkning (ej med byte av skidor mitt i loppet pga högst olämpligt med skidbyte mitt i hoppbacken) vilket förefaller ytterst logiskt. Det borde således ha namngivits längdhoppning, men det var lite grann av ett varumärkesintrång på en sommarsport med liknande namn och det går inte att ha samma namn på två sporter, varav den ena figurerar i vinter-OS och den andra i sommarditon. Således ska backåkning in på lodrät fyra.

Det var dagens lilla OS-utläggning och det blev som synes en hel del hittepå även idag. Återstår att se om det finns något ytterligare hittepå att fylla veckan med, annars får en väl hitta på nåt helt enkelt.

Inga kommentarer: