2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

torsdag 6 februari 2014

VEM ÄR EGENTLIGEN STURE ALLÉN ATT BESTÄMMA FELAKTIGA UTTAL?

Frågan är högst befogad då språkmaestron ifråga tydligen uttalat sig i rikskringkastningen som kallas Sveriges Radio P1 om hur man ska uttala ordet kex. Som om det behövde någon användarmanual liksom.

Nu har jag ju inte lyssnat på själva utgåvan av ovanstående program utan får jobba lite på hörsägen. Min främsta källa kan jag givetvis inte avslöja, men hen kommer söderöver ifrån och är bland mycket annat hårt involverad i den här konstellationen som vi brukar kalla för familjen. Grundtesen i just den bit av programmet som avhandlade kex som ord torde utgöras av att Sture hävdar att det ska uttalas som tjex, vilket även ivrigt påhejas av ovan nämnda källa. Århundradets icke-fråga. Hade svenska språket haft för avsikt att det skulle artikuleras utan k hade det ju inte stavat det med k. Tämligen enkelt.

Trist att ett språkproffs skickar ut en språklig mina som hotar hela kexindustrin. Den är stor den. Men man får ju å andra sidan ha i åtanke att det här är mannen som fick i uppdrag att hitta ett nytt namn till nya Gamla Ullevi och genom ett genialiskt nytänk kom fram till att det nog borde heta Gamla Ullevi. Fakturera, inkassera, katjing.

Nä men då har vi väl avhandlat den här icke-frågan och kommit fram till att det heter kex och ingenting annat. Med k. Tack för idag.

Inga kommentarer: