2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

lördag 24 augusti 2013

OM BAMBU

Bambu. Smaka på det. Ordet alltså, inte bambun. Du är väl ingen panda heller?

På en av de här sociala mediaplattformerna utspelades igår en diskussion där undertecknad och Min kompis Fredrik utgjorde två tredjedelar av en intern debattklubb som diskuterade bambu och dess förtjänster i allmänhet samt dess uppdrag i mänsklighetens såväl som djurlighetens tjänst i synnerhet. Mycket intressant på min ära.

Låt oss först och främst fastslå att det finns löjligt många arter av bambu, långt mer än 1000 st faktiskt. Tro nu inte att det kommer bli någon upprapning av dessa här för det kommer det inte bli. Däremot ska konstateras att det inte bara finns en faslig massa sorters bambu, den växer dessutom som en tonåring på steroider. Under vissa växttider springer en sån häringa bambu iväg en styv decimeter under tidsrymden av ett dygn! Det rapporteras om att det finns praktexemplar som växt en hel meter på 24 timmar. Lite som Pinocchio när han ljuger fast i vertikal riktning istället för horisontell (se även gårdagens inlägg i just det ämnet). Men. Nu var det inte det som dryftades i gårdagens högst tillfälligt inrättade debattklubb, nej det var oortodoxa användningsområden för materialet ifråga, såsom tillverkning av glasögon och kalsonger. Av bambu.

Nu när ni ändå sitter och gapar som värsta fågelholkarna är det väl på sin plats att påminna om att bambu även tjänstgör som utmärkt föda åt vissa djur. Som - av en händelse - pandor till exempel. Vad ni kanske inte har kläm på är att bambulemuren från Madagaskar - gissningsvis en släkting till lemuren samt måhända även till de där pingvinerna man kan se på tv ibland - också är en hejare på att stoppa i sig bambu i stora mängder. Så stora att den tydligen också får i sig i sammanhanget överjävligt höga doser cyanid. Inget som bekymrar den nämnvärt dock utan den mumsar otvunget vidare på sin bambu. Till skillnad från vår vän ringsvanslemuren som håller sig till frukter och blad i största allmänhet.

Mr Vegetarian
Men nu kommer vi ifrån ämnet igen, vi håller ju på och avhandlar bambukalsonger och dylikt och inte lemurer (märk väl att lemuren på bilden inte bär underkläder över huvud taget). Använder man cellulosan från bambun på rätt vis kan man göra sig ett par bambukallingar av viskos. Det var inte riktigt vad jag trodde när det påtalades i diskussionen igår. Tänkte liksom lite mer innanför boxen i termer av ett par fyrkantiga kalsipper runt skrotum och rompa. Vad solglasögon anbelangar ser de ut som riktiga solglajor fast med bågar av bambuträ. Men om vi nu ska uppehålla oss vid kläder av bambu så verkar det vara en jättetrend. Tillverkarna är noga med att påpeka att de inte snor pandornas krubb på något vis eftersom de håller sig till att knapra på en lägre stående sort av bambu. Det borde vara tvärtom om någon frågar mig eller mina hemmavarande pandavänner (aka säkerhetspandorna eller Pandorna från IKEA Västerås). Bambukalsonger görs av sämre bambu och våra svartvita pandavänner tuggar i sig bambu av prima kvalitet. Vem behöver kalsonger gjorda av finaste bambu? Vi ska väl inte äta dem? Eller?

Det är för övrigt inget skämt att det finns en domän som heter www.bambukläder.se Företaget är ju å andra sidan från Surahammar så det verkar finnas en förklaring till det mesta.

Avslutningsvis är det på sin plats att informera om att materialet även kan användas till att bygga hus och broar med samt en flotte om man nu skulle vara marint lagd. För oss människoapor finns också den eminenta möjligheten att inmundiga bambuskott i maten, främst asiatisk sådan då. En hade ju satt en spänn på Madagaskar cuisine här, men låt gå för asiatiskt krubb den här gången. Storkonsumenterna av bambu kommer ju trots allt från Asien.

Inga kommentarer: