2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

fredag 26 oktober 2012

DANSA - INTE PAUSA

När var senaste gången du var på ett lågstadiedisco? Om du är lite som jag så var det mer än 30 år sen eller så. Då skulle jag föreslå att du tar dig samman och följer med en lågstadiedansare på disco. Det kan vara det bästa som sker i ditt liv just nu. Oavsett vad du har för agenda i övrigt.
 
Just det här discot arrangeras till fromma för förskole-, etta- och tvåaklassarnas dansgener av skolans äldsteflickor och pojkar i årskurs sex. Nervositeten och det förväntansfulla i Systersektionens blick. Obetalbar. Halloween-kostymen med svart underställ, kjolen med döskallar, capen, peruken, hatten och det av fadern sminkade ansiktet. Fantastisk utstyrsel. 20 pix i inträde, kiosk, DJs, tävlingar och allt som hör ett seriöst lågstadiedisco till. De har jobbat hårt de här sexorna, här lämnas inget åt slumpen. Pass på:
 
F-Klassare: Det fina, söta, gulliga, storögda, spända, bidande i en sexårings uppenbarelse på disco. Så varmt, så omtänksamt och fullt av energi på samma gång. Allt från den helhjärtade insatsen på dansgolvet, frågan om nån vill dansa, inköp av läsk, chips och godis i kiosken till blygheten inför varandra trots att man umgås varje dag i skolan. Så så fint. Någon rankar dansen som nummer ett, för en annan är chansen att få gå till kiosken och förse sig med godis och dricka tills pengarna tar slut i plånkan det största medan en tredje tycks mer inriktad på att skrämma så många av övriga närvarande som möjligt med sin Scream-mask. Att det verkar väldigt svårt att hålla reda på sina medhavda betalningsmedel blir till en charmig bihandling i hela upplägget. Gång på gång får arrangörerna tysta musiken för att höra med gästerna vem som har tappat en tia. Plötsligt stannar alla upp med det de gör för att leta efter den försvunna tian. Ingen har en tanke på att skörta upp någon på en peng utan här ska den fram och återbördas till den stackare som har tappat den. Föredömlig moral vid tidig ålder. Oerhört praktiskt också med tanke på att företeelsen sprider sig som en löpeld. Efterlysning av tidigare innehavare av tior kommer i rask takt, avbrutet enbart av musiken och alla tävlingar. De små liven är bedårande. Varenda en av dem. Stor social träning omgiven av fina mentorer i fin och trygg miljö. Ackompanjerat av en tår i ögat.
 
Sexor: Tolvåriga sexor brukar vara nåt man hittar i whiskyglaset hos gamla gubbar som undertecknad, men ikväll är de värdar för disco för sina yngre skolkamrater. Jag kan för mitt liv inte framställa någon bild av att jag eller några av mina kompisar besatt sådan mognad vid den här åldern. De bjussar på sig själva i entrén, på dansgolvet, i kiosken, på scenen och när det är dags att gå hem. Att räkna hur många olika dans- och utklädningstävlingar de har är fullständigt omöjligt. Men det som värmer ett 40-årigt hjärta är hur de hela tiden försäkrar att alla är jätteduktiga på att dansa och är så fina i sina utklädningskläder. Sen den här grejen att de är ute på dansgolvet och dansar med dem som verkar vara lite ensamma för kvällen. Det finns ingen som lämnas åt sitt öde av tolvåringarna. Det är svårt att sätta ord på exakt hur fint det hela är. En stor värme sprider sig i kroppen bara av att vara där, det är ett som är säkert.
 
Hoppas du också får ta del av ett så fint arrangemang med så fina människor inom en snar framtid. Så att du får ta del av de genanta leendena hos sexorna när vi berättar för dem vilken fin kväll de har fixat. Vi som var där bär med oss kvällen och barnens leenden i våra hjärtan länge. Väldigt länge.

3 kommentarer:

F. Timeus sa...

Nu fick jag tillbaka samma tårar från förut ikväll. På riktigt alltså. Du har ett extraordinärt tangentbord som kan förmedla känslor och tankar som berör, på djupet. Du är väldigt bra på det här med blogg, alltså.

Nigge sa...

Tack. Från mitt hjärta. Jag suger i mig det berömmet rakt av för det är banne mig ett av de finaste beröm jag fått för mitt skrivande.

Helena sa...

Ja, instämmer - den hemmavarande mamman är tacksam och berörd för era båda fina beskrivningar.