2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

tisdag 22 april 2014

ANFÄKTA OCH ANAMMA

Ni vet de här formidabla kraftuttrycken från förr i tin som håller på att dö ut. Kidsen av idag med sina allt för spetsiga tillmälen som saknar all form av finess. Annat var det på Kapten Haddocks tid.

Min pappa är förvisso inte någon kapten av kolja men har ändå några förnämliga svordomar i bakfickan för särskilt utvalda tillfällen:

Din [insert konventionell svordom of your choice] pappskalle!
Med särskilt utvalda tillfällen menas i detta fall tämligen frekvent förekommande situationer. Lätt att förstå att den här verkligen tar skruv hos mottagaren då ett huvud av kartong generellt sett inte är något att sträva efter.

Hörru din [insert jävla/jäkla/nedrans/förbannade] soppskål!
Alla som någon gång ätit soppa vet att en soppskål är inget som man vill bli förknippad med. Ej att förväxla med knäskål.

Öh, klappträ!
Vill man inte vara. Ett klappträ användes förr till att banka tvätt med, företrädesvis på så kallade klappbryggor. Den amerikanska motsvarigheten är följaktligen att bli kallad för Batman.

Andra invektiv som inte bör falla i glömska innefattar bland annat följande:

Pajas!
Sjukt användbart även utanför Cirkus Scott. Kan med fördel kombineras med valfri svordomsklassiker.

Purjo!
Galet duglig även utanför grönsaksdisken på ICA Maxi. Hörs oftast tillsammans med jävla, men ett purjo är ett purjo oavsett grad av purjo.

Sopa!
När man har slut på purjo kan man gå över till städrelaterade tillrop. Ej att förväxla med soppa (eller soppskål för den delen).

Järnspikar!
Borde vara mer poppis bland gamla snickare än vad det är. Håller en oförtjänt låg profil i det svenska svärordssortimentet. Själv hörde jag det första gången av en klasskamrat som pga sin tro inte befattade sig med kraftuttryck av traditionell karaktär, vilket ledde till att jag i många år trodde att människor som bekänner sig till en religion inte använder sig av osande svordomar. Jag har senare i livet fått revidera den uppfattningen tämligen radikalt. Hon borde blivit introducerad för någon av de övriga ovanstående finessrika uttrycken istället. Järnspikar, vad är det för jävla pajasfras att svänga sig med?

Nu har ni lite fler verktyg i lådan för att vårda det svenska språket och då särskilt den delen som täcker den Haddockianska delen. Språka på och lycka till med det!

Inga kommentarer: