2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

måndag 1 april 2013

PÅSKVOKABULÄR

Nu när påsken är över för den här gången kan det vara på sin plats att lite kort redogöra för en del av terminologin från helgen som gick. Helt osammanhängande med påsken som koncept bör kanske tilläggas, men en hel del att göra med småsektionerna. Vi kör ett axplock från ett drygt dussin uttryck:

"Höj ner!"

Min spontana respons på den uppmaningen brukar bli något i stil med att det gör jag inte. Helt enkelt av den enkla anledningen att jag inte vet hur man gör. Höj ner? Det är hopplöst att lära en 3½- och 6-åring att antingen höjer man upp eller så sänker man ner. Pedagogiken alltså. Omöjligt!

"Den lagg på hyllan"

Vilken då? Pannkakslaggen? Eller är det ett uttryck för att Gunde Svan et al har lagt laggen på hyllan? Nåja, de får väl lära sig nåt på grammatiklektionerna i skolan framledes får man hoppas. Inga lagg på hyllan i mitt hus, det ska de ha klart för sig.

"Atlasbergen mot Sverige!"

Lilla Sektionen blir mer och mer kreativ när det gäller att välja lag. Om jag förstått det hela rätt ligger Atlasbergen på 167:e plats på världsrankingen, oavsett vilken hallindiesport man väljer.

"Är vi i Skåne fortfarande?"

När Fru Nygårds precis delgivit Systersektionen en Kexchoklad och presenterat den som ett Tjexchoklad (fast alla vet att det heter en Kexchoklad) kommer ovanstående fråga som ett brev på posten. Eftersom vi lämnat Skåneland vid tidpunkten för frågan får det negativa svaret på frågan då till följd att Systersektionen följer upp frågan genom att torrt konstatera att "Då heter det en Kexchoklad". Man måste ju bara gilla hennes känsla för regional språkmedvetenhet.

"Lackrits"

Det heter lakrits. Vi bäddar inte sängen med lackan, ok? Just denna punkt är inte småsektionsorienterad, den har mer med Fru Nygårds och hennes geografiska ursprung att göra.

Klipp gärna ut och spara till nästa påsk. Might come in handy om man säger.

Inga kommentarer: