2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

tisdag 18 mars 2014

MATNYTTIG INFO OM BELGIEN - KAPITEL 3

När äter en belgare, var är hen när det är dags för utfodring och vad äter hen? Samt frågan på allas läppar: vad dricker man och kvinna till frukost, lunch och middag?

När en vistas i Belgien är det lätt att tro att belgarna inte gör annat än äter och dricker. Vad övrigt kan de göra med restauranger utspridda över hela huvudstaden? Utan att ha räknat efter alldeles särskilt noga skulle jag höfta att det går ca fjorton restauranger per kvarter och att det finns otaliga kvarter i den belgiska kapitolen, vilket i sin tur betyder att det finns hundratals matgäster i varje kvarter och fler suputer per kvadratmeter än vad en egentligen skulle önska. Det tycks därmed som om vi besvarat var belgarna spisar. Nämligen på restaurang. 

En belgare äter vilken tid som helst på dygnet vad det verkar. Där har vi svaret på när.

Det är inte helt klarlagt vad folket av Tintins härkomst föredrar att ta in på bordet till sina måltider, men den rätt som alla tjatar om så fort någon nämner att den ska åka till Bryssel med omnejd är moules frites. Musslor med pommes frites. Ungefär som att äta älgstek med rulltårta. Det ska vara en belgare till att komma på nåt dylikt. Mat från havet verkar dock vara smaken för dagen, natten men möjligen inte morgonen. Fiskrestaurang, fiskrestaurang, fiskrestaurang. Kul för den som har en fäbless för mat med gälar, mindre förnöjsamt för den som föredrar rulltårta. Vad gör då rulltårteälskaren som är omgiven av fisktillagare? Belgare eller ej, den hittar en annan restaurang. Som vi till exempel.

Första dagen springer vi på Houtsiplou bara sådär. Min syster har lämpligtvis kollat upp trevliga matställen på förhand och minsann om inte det här råkar vara precis ett sådant. Med ett utbud inte helt bestående av fiskrätter och en markis som snarare indikerar ett plejs inriktat på barn än individer av högre ålder.Dock bekräftar den belgiska köttfärslimpan med potatismos att det håller för en vuxen publik. Samt den utsökta ölen förstås. För övrigt betyder houtsiplou ungefär "kolla om det regnar ute". På nån obskyr fransk dialekt that is. Låt mig inskärpa att det är alldeles på riktigt och inget skoj på lattjo. Briljant ord att stoppa ner i vokabulären. På tal om öl förresten. Folk dricker mest hela tiden.

På torsdagen stegar vi förbi närapå ett dussin fiskrestauranger innan det dyker upp ett hak specialiserat på att laga burgare från grunden. Hippt. Ellis Burgers. Vid bordet bredvid spisas det också hamburgare med pommisar. Till det en flaska bubbel. Som sig bör. Det ska vara ett gäng belgare att komma på nåt dylikt. Vid övriga bord dricks det vin och öl. Klockan tolv en torsdag lunch. Sköna lirare belgarna, men de kommer inte vinna några världsmästerskap i nykterhet, så mycket kan jag ju meddela.

Avslutningsvis verkar frukostrutinerna vara kvar på samma kontinentala nivå som mitt förra besök i Bryssel för fjorton år sen. Bröd, croissant och olika sorters chokladkladd att smörja mjölbaken med. Inget vidare. Men med lite fantasi kan man göra sig en rulltårta till frukost. Klart mycket bättre än en frukostfisk.

Inga kommentarer: