2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

onsdag 19 mars 2014

MATNYTTIG INFO OM BELGIEN - KAPITEL 4

Vis av erfarenhet från EM-äventyret i belgiska huvudstaden 2000 finns en del av väg-, spårvagns- och tunnelbanenäten kvar i minnet. Någon bilåkning är det inte tal om denna gång, men väl tåg, spårvagn och tunnelbana (tack och lov för det där tunnelsystemet av bilvägar under staden är värre warp zones än man någonsin hittar i Super Mario Bros). Plus apostlahästar med den uppenbara fördelen att tidtabellen är ytterst flexibel.

Några lärdomar från förra veckans eskapader i det publika transportnätet:

Fin skylt på centraaaalen. Varken Zuid, Nord eller Eftie.
Åka tåg från flygplatsen är sjukt smidigt. Och billigt. Till skillnad från många andra storstäder. Vad som skiljer är den här språkbiten som är fullständigt hopplös. Vi vet så mycket att vi ska till Gare du Midi, men av någon anledning står det på flamländska där vi läser och det finns ingen station med Midi i namnet. Det beror sannolikt på att den heter Zuidstation på flamspråket. Annars är det ju lätt att tänka att Midi borde vara någonstans i mitten och inte på sydsidan. Hade Midi, Maxi och Eftie kommit från Belgien hade de alltså hetat Zuid, Nord och Zwischenstand och framfört sin megahit Schlecht Schlecht Boys med lite mera riv i halsen. Men vi hittar fram utan större problem. En är ju ingen Schecht Boy.

Sen har vi det här med att förflytta sig medelst tuben. Excellent transportmedel, särskilt om man bor ett stenkast från Gare du Midi (eller Södra Station som Midi, Maxi och Eftie skulle ha sagt) och ska åka ut till stationen som heter Heysel (som av en händelse även åktes till år 2000). Prommis till stationen, kvällsmål, äntra t-bana linje 2 och kliv av vid rätt station - kristallklart. Eller klart och klart. En liten spatsering till Palais 12 för att komma till själva epicentrum för konserten måste förstås till. Sen t-bana tillbaka till Zuidstation igen efter konserten (dock utan Midi, Maxi och Eftie).

Vad spårvagn anbelangar kan man väl säga att om man tittar på kartan och tänker sig att åka linje 82 för att komma till ett ställe som verkar lite lattjo och som man kollat in på ovan nämnda karta så bör man inte hoppa på linje 81 så man hamnar på ett helt annat ställe. Då får man liksom åka tillbaka lite och göra om och göra rätt. Schlecht boy. 

Bra grej om man vill hålla på att åka kors och tvärs i Bryssel är att införskaffa ett 24-timmarspass för den blygsamma summan av €7. Kom ihåg att stämpla biljetten bara. Rätt som det är står det en mänsklig kedja av biljettkontrollanter vid en stationsutgång och avkräver färdbevis. Ingen kommer undan. Inte ens Midi, Maxi och Eftie.

Inga kommentarer: