2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

onsdag 27 juni 2012

FESTIVAL-ÅKE SUMMERAR, P&L DAG 1


Borlänge ser ut som något annat den här veckan. Lika omtumlande varje gång vad dessa arrangörer med assistenter från Peace & Love Army och Peace & Love Funktionär ställer till med i veckan efter midsommar. Vad som skiljer sig från tidigare år är att det är lerigt. Stövlar på hade kanske varit passande, men som bilburen farsa på stan kan man ju alltid åka hem och byta tänker jag.

Festivalband på i utbyte mot biljett och direkt mot föreläsning för att lyssna på ett antal snubbekompisar som verkar intressanta. Börjar med att kolla in på Cozmoz och blir snabbt varse att det är workshop på gång. Jag har ju semester så det verkar ju lite jobbigt. Står i entrén och gluttar in och hälften av de närvarande reser sig upp och lämnar lokalen när det går upp för dem att det är en workshop som börjar med att alla ska resa sig upp, skaka tass med alla andra i lokalen och presentera sig lite kort. Ingen Peace & Love här inte. Run & Hide passar kanske bättre. Själv är jag inget bättre utan kvistar över till föreläsningen om Lycka ett par hundra meter bort.

Erik Fernholm heter mannen som pratar om sig själv som Lyckoaktivist. Redan här är det ju lätt att vända på klacken och göra en till Run & Hide, men han är varken en Jim Jones in disguise, [insert valfri självhjälpsguru] eller Ulf Ekman-kopia. Varför har vi blivit så många gånger rikare de senaste 50 åren utan att bli ett dugg lyckligare? Befogad fråga. För att vi är dumma i huvudet kanske? Det är jag som tänker det, inte han. Han använder sina 45 minuter väl och sår frön i de hundratalet åhörarna och det är en smula befriande att lyssna på utan att han tar till pekpinnar och hallelujakörer. Blixten slog inte bara ner vid campingen rent fysiskt för någon timme sen. Vi fick en liten abstrakt blixt för att lysa upp våra sinnen. Bra Erik.

På samma ställe ska Dogge Doggelito prata 45 minuter senare varpå jag passar på att gå ut för ett mål mat. Matintag är en vital del av varje festivalbesökares vardag, vare sig man är bofast på festivalområdet under veckan eller åker hem vid festivaldagens slut. Efter grundliga efterforskningar i utbudet bestämmer jag mig för att en indisk start på matveckan är på sin plats. Den gamla favoriten Chicken Tikka Masala får tjänstgöra som föda idag. Lite stinglös, men god smak. Den får tre Popskolan av fem möjliga. Sköljs ner med läskeblask. Det är viktigt med socker och salt när man är på festival. I och för sig är det regntunga skyar och jag håller mig inomhus så långt, men det är alltid bra att förebygga eventuellt solsting och liknande festivalbetingade åkommor.

Dogge kommer in på scenen och börjar babbla. Sen fortsätter han babbla i 45 minuter. Från sin uppväxt (som är fett längesen) fram till 1992 och tredjeplatsen i rap-SM. Sen är det slut på tid och han kom alltså inte längre på trekvart. Han är fett besviken och likaledes är åhörarna i den fullsmetade lokalen som gärna blivit underhållna ett tag till. Föga överraskande får vi ingen cykel på köpet men är inte fett snea på honom för det.

Nu har jag fått in stajlen på det här med föreläsningar. Lika bra att fortsätta på det inslagna spåret. Eftersom det är så fasligt varmt inne på Galaxen - eller Graceland som den heter på festivalspråk - går jag ut för att ta lite luft och röra på påkarna. Verkar ju lite koko när jag ser kön in till nästa föreläsning med kvinnan som suttit 28 år i fängelse i USA för medhjälp till mord. Hamnar långt bak i kön men kommer in ändå utan problem och får till och med en sittplats bland de 900 åhörarna. Förstår att det inte lär vara helt okontroversiellt att ta in en människa som avtjänat ett långt fängelsestraff för hemska dåd, det är två mord varav ett på en polisman. Förövaren vid tidpunkten för brotten var hennes dåvarande partner som sedermera kom att ta sitt eget liv i fängelset.

Vi får nu Annika Östbergs historia på 45 minuter och det är minst sagt gripande. Som alltid får man komma ihåg att det bara är en sida av storyn, men under hela framförandet urskuldar hon sig inte genom att skylla på någon annan. Det enda hon undrar är hur hennes liv skulle sett ut om hennes mamma inte hade hoppat in för sin kollega den där dan på SAS resebutik på Grand Hotel i Stockholm och träffat den välbärgade amerikanen som sedan ledde till att de flyttade till ett välbärgat villaområde i USA. Kan man förstås undra, men hon gräver inte ner sig mer i det utan redogör för sitt liv i det stora landet i väster som innehåller rymning hemifrån till Kalifornien, första silen med heroin och hur det fick sitt grepp om henne från första stund och den påföljande utförsäljningen av henne själv i form av strippande som snabbt övergick i prostitution. Hur hon blev med barn och födde sonen hemma vid 16 års ålder. Byte av flera män med tvivelaktig moralisk kompass för att till sist hamna i situationen som förde henne till fängelslivet.

Oavsett vad man tycker om att hon är där och föreläser är det många som vill höra vad hon har att säga och som har tårarna i ögonen när de går därifrån (+ 1 på mig där). Nyttig kontrast till festivalandet i övrigt.

Springer på Per-Erik som varit med mig och Foto-Mathias på Lloyd Cole ett par gånger och vi slår följe i jakt på Dave Gerard och hans Watchmen. Visar sig vara lättare sagt än gjort. Ingen av funktionärerna verkar ha koll på var de uppträder. I programmet står det Mingel Park. Jaha. Det visar sig att de med största sannolikhet minglar medelst gautmusicerande och att det är upp till publiken att leta reda på objektet ifråga. Kul på papper, mindre bra IRL.

Vi avverkar istället första konserten med ett gäng från Fagersta vid namn Factory Brains. Bra namn. I övrigt har de en del att lära, men det finns hopp. Med lite vassare låtmaterial finns energin och showandet där hos frontmannen i alla fall. Han kan bli nåt.

Avslutningsvis kollar jag in konserten som jag sett fram emot denna första dag, nämligen den med Love Antell. Frontmannen från Florence Valentin som kör solo med färsk, fin platta i bagaget. Eftersom han blev uppringd i förrgår och tillfrågad om han kunde hoppa in med kort varsel är det bara han och en elgura som utgör sättningen. Visar sig vara briljant. En hyggligt stor skara människor framför Athena-scenen njuter att Gatorna Tillhör Oss, Upp På Sociala och Pokerkväll i Vårby Gård. Bra så. Fin inledning av festivalen. Jag åker hem och sover på det här. Imorgon blir det mer musik. Kortare och mindre omvälvande avrapportering än dagens föreläsningar följer imorgon.

Inga kommentarer: