2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

fredag 29 juni 2012

FESTIVAL-ÅKE SUMMERAR P&L, DAG 3


Jag har satans ont i foten och limmar därför dit en slags ring runt den onda fulingen på trampdynan och hoppas på det bästa. Jag har fortfarande satans ont i foten. Dag 3 av 5. Kämpa Niklas.

Idag kostar jag på mig att njuta av ett par öl innan avfärd till Borlänge. Som tur är får jag skjuts med grannarna som också vill vara på plats till kl 16 och Regina Spektor på Utopia-scenen. Elegant. Per & Linda står får skjuts hem. Bra uppstyrt. Dagens utflykt kan summeras enligt följande:

Dagens svala böna: Regina Spektor. Vad glad hon är. Hon verkar ha sugit upp hela konceptet med Peace and Love-grejen. Inte bara är hon glad utan begåvad utöver det vanliga. En flygel till henne, en snubbe på ytterligare klaviatur, en batterist och en lirare på cello. Vansinnigt vackert och emellanåt även svängigt. Avslutar på topp med hennes finaste Samson.

Dagens ölmage: Plura, vem annars? Tajta gubbar alltså, men jag tycker att hans gubbkeps ser ut att sitta väldigt illa. Har han månne samma vattenskallesize som jag?

Dagens banjo: Killen i Mumford & Sons (han är sonen med banjon så att säga) som tycker att svenska män är så fasligt attraktiva att han skulle vilja lägga sig ovanpå åtminstone 3/4 av landets manliga population. I övrigt en trevlig spelning där de fyrar av rackarrökarna tidigt i passet. Ovanligt upplägg. Kul att se sån stor publik också. Märkligt hur vissa nischade band lyckas nå ut och andra inte.

Dagens Have-to-give-it-a-miss: Imperial State Electric. Spelar samtidigt som banjomannen & co. Såg dem förra året och fick dessutom en dos Nicke Andersson igår ju, så inget power pop-sväng just idag då.

Dagens festivalotrohet: Kolla EM-semifinal i två timmar. Men gillar man fotboll lika mycket som musik så blir det så. Tack vare E & E lyckas vi få ett bord inne på den fullsatta sportbaren. Den som reserverat dyker heller inte upp under hela matchen. Tack säger vi, våra sponsorer och framför allt den blodiga vårtan under min vänsterfot. Enligt uppgift från landets södra delar lär Fru Nygårds (i vanlig ordning när valfri fotbollsspelare drar av sig tröjan efter att ha gjort mål) ha utbrustit: Men VARFÖR drar han av sig tröjan? när Balotelli gjorde sin andra balja. Respons från Systersektionen: Han kanske var svettig?

Dagens dansparty: Den Svenska Björnstammen. Enligt säkra källor (vi kollade fotboll, hallå) gungade Borlänge under framförandet. Själv är jag mer förundrad över att de lyckats samla hela den svenska björnstammen på ett och samma ställe. Antar att det bara var brunbjörnar och att de ofria isbjörnarna inte fick permis.

Dagens sötaste böna: Laleh. Hon är något slags väsen med fantastiska melodier och arrangemang. Det är hon som är normal, det är vi som är konstiga. Jag tror det är så faktiskt.

Dagens überraschung: Other Lives. Vilken naturkraft! Ren och skär röta att jag kollar i appen och lämnar sötaste bönan sista halvtimmen. Multiinstrumentalister extraordinaire! En har gitarren hängande på mage/rygg hela tiden medan han även trakterar xylophone, trumpet, klaviatur och i stort sett varenda instrument known to man. En skönhet i dunjacka och mössa sjunger stämmor och körar samtidigt som hon lirar cello, fiol och xylophone medan trummisen håller igång med sitt enda instrument (måste vara jobbigt att vara så obegåvad i sammanhanget). Sångaren är inte mycket sämre och sportar förutom längre hårman än Kurt Vile även elgura, klaviaturer och en assnygg kavaj. Längst upp på flyen till höger om batteristen huserar så en gök som lirar bas, gitarr, munspel och någon slags låda som tjänstgör som dragspel/tramporgel. Undras om det är en liveakt som gör sig bäst just live. Inlyssning står på programmet framöver. Sångaren sammanfattar hela giget med det ytterst slående uttrycket: Peace and Love motherfuckers! Precis vad jag tänkte.

Dagens allsång: Välkommen In med Veronica Maggio. Det ekar över hela staden! Kan man säga. Hon skickar dessutom in Petter och Daniel Adams-Ray på scenen lite senare och det blir decibeltävling mellan de olika sidorna i publikhavet. Hon ser också ärligt glad ut över att så många valt att komma till hennes show. Det värmer när artisterna vet att uppskatta sina fans. Bra Veronica.

Dagens larm: My Morning Jacket. Jag lämnar Maggio och hennes anhängare till sitt öde för att ta del av MMJ i 45 minuter. Kommer precis över bron till stan och får lägga benen på ryggen för att få insupa First Light. Briljant låt i ett fantastiskt utförande. Mumma! Därefter larmar de på så det kan inte finnas en människa inom två mils radie som inte blir störda i sin nattsömn. Ett bedårande larm bör tilläggas. Vansinnigt ös mot slutet och jag är glad att jag fick uppleva deras mangel. Väldigt lite folk framför scenen tyvärr, ett tusental kanske. De var värda mer uppmärksamhet.

Dagens krubb: Oxfilérulle med bea. Piteås svar på klassisk kebabrulle. Satt som en smäck.

Dagens anti-dans: Killen som kör lite torrpuckelpist framför mig på MMJ. Total brist på taktkänsla och koordination vägs dock upp av ett totalt engagemang för dansen ifråga och att han går upp så i sin kärlek till musiken. Snygg hatt har han också.

Dagens life-savers: 1. Sittplats i sportbaren. 2. Godis och vatten efter liten värmechock på eftermiddagen. 3. Musiken. Den här festivalen är bra skit. Om du inte är allergisk mot musik så ge den en chans. Inget du kommer att ångra.

Imorgon blir det senare ankomst. Lilla Shangri-La-scenen levererar både Benjamin Francis Leftwich och Israel Nash Gripka. Om du har ett lika knepigt namn finns det nog ett litet fönster att skicka in dig på scenen också. Auf wiederhören.

Inga kommentarer: