2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

söndag 27 januari 2013

ÄLSKADE SKIVOR - DAG 27

32. MERMAID AVENUE - WILCO & BILLY BRAGG

Undras just om de här lirarna hade någon aning om vad de gav sig in i? Tonsätta en ikons texter på uppdrag av hans dotter. En engelsk protestsångare och ett - vid tiden - amerikanskt altcountryband. Märklig konstellation.

Verkar mer friktionsfritt att göra som Mando Diao och tonsätta Frödings ord, men lite friktion kan som bekant också göra under med kreativiteten. Utan att ljuga kan man säga att det med största sannolikhet är vad som har hänt här. Billy Bragg håller habil standard och lyckas pricka in några fina nummer som I Guess I Planted och Ingrid Bergman medan Jeff Tweedy briljerar på ett flertal spår. Den långsamt rullande California Stars, våldsamt svängiga Hoodoo Voodoo, gemytliga One by One och countryrökaren Hesitating Beauty visar prov på hans eminenta låtskrivarkonst och versatila röst. Faktum är att de även tonsatte en del av texterna tillsammans. Till exempel står fem Wilcomedlemmar samt Bragg som kompositörer till Hoodoo Voodoo. Inte konstigt att den svänger så in i bänken.


Lite voodoo på plats 32


Billy Bragg är en rolig rackare. Tidigt 2000-tal stod han på scen i en av de sista folkmusikfestivalerna i Falu stad och det var en mäktig bokning. Han rev minsann av Tweedys California Stars och kom undan med det. Fin sång det där. Wilco spelar ofta den när de står på scen och därtill ett antal andra låtar från The Guthrie sessions. För det var ju hans texter som de tonsatte. Woody Guthrie satte musik till många av sina egna texter själv, men samtliga texter på den här plattan var varken publicerade eller tonsatta innan Bragg och Wilco satte tänderna i dem. Dotter Nora Guthrie kontaktade Billy Bragg för att be honom att sätta toner till texterna och han i sin tur vände sig till Wilco för att få med dem på båten. Generös som han är den gode britten gav han ett gäng Guthrie-texter till altcountrybandet att plussa musik till. Gott omdöme.

Två år efter födelsen av första plattan kom Mermaid Avenue II med ytterligare toner till text. Här finns bland annat sjövilt svängande Secret of the Sea och den över sex minuter långa episkt trevande Remember the Mountain Bed. Den sistnämnda är en av de vackraste sånger som vandrat ur ett par högtalare. Som lök på den varmrökta laxen kom under 2012 The Complete Sessions som innehåller en tredje platta samt en DVD som dokumenterat inspelningen av det första albumet. Nån dag när jag kommer ihåg det ska den inhandlas på riktigt gammeldags vis. Gammeldags CD-vis. Det blir en dag att minnas.

Inga kommentarer: